Thursday, June 2, 2011

HANTU KAK LIMAH MENYAMBUT HARI GURU~

SELAMAT HARI GURU...

Ucapan ini khas buat Diri kerana ini kali pertama saya meraikannya bersama Anak Murid. Seterusnya ucapan selamat untuk semua Guru-guru di Seluruh Pelusuk Dunia. Terutamanya semua guru-guru ketika saya di Tadika, Sekolah Rendah, Menengah, serta ketka di Universiti...

Sambutan kali ini cukup MERIAH kerana sambutan saya bersama warga SMK Pendeta Za'ba Paroi di ceriakan oleh HANTU KAK LIMAH...apakejadahnya..KAK LIMAH tak balik Rumah tapi BALIK SEKOLAH...


MENGHIBURKAN
LUCU
SAKIT PERUT KERANA KETAWA
IMPRESS
TERUJA

kesemua perasaan ini pastinya membuat semua Guru-guru rasa seronok dan amat kagum dengan kreativiti para pelajar zaman sekarang. Pelajar zaman Gen Y kini bukan sahaja celik IT malah mempunyai kebijaksanaan untuk mengolah idea biasa kepada sesuatu yang luar biasa berdasarkan konteks semasa. Inilah yang dinamakan kemahiran Generic  yang perlu diasah dalam kalangan pelajar. Syabas dan Terima Kasih buat semua WARGA SMK PENDETA ZA'BA kerana memberi peluang saya merasai sambutan Hari Guru pada tahun ini. 

HEBAT pengaruh Media mengatur pemikiran anak remaja!

 Hakikatnya pengaruh media ( tv, radio, majalah, akhbar, internet, Hp..dll)  amat hampir dengan anak remaja. Ia ibarat Ganja yang makin disumbat ke dalam minda..menyebabkan semakin ketagih dan asyik asyik asyik...

Percaya atau tidak, kajian oleh kebanyakkan Pengkaji Sains Sosial menerangkan bahawa maklumat yang dilihat dan diterima melalui TV secara halus akan masuk ke dalam Minda Bawah Sedar manusia. Hurm...macam mana ya? Maksudnya manusia mempunyai 3 tahap kesedaran iaitu sedar, separa sedah dan bawah sedar. 
  1. Sedar merupakan apa yang kita lakukan dengan bertujuan dan sengaja. Minda dan Akal kita tahu akan perlakuan itu. contohnya makan, minum. kita sedar akan tindakan itu.
  2. Separa sedar merupakan kesedaran antara sedar dan bawah sedar. Ia amat besar pengaruh terhadap perlakuan. contohnya keinginan yang pernah anda bayangkan seperti memiliki kereta mewah. sedar atau tidak secara sedikit2 perlakuan anda akan terdorong mencari peluang untuk merealisasikan impian tersebut. 
  3. Bawah sedar merupakan pendaman yang tidak disedari oleh kita. Ia mempengaruhi perlakuan secara tidak langsung atau tidak sedar. Ia merupakan pengalaman lampau yang amat memberi kesan pada diri. contohnya kita pernah terlihat kemalangan ngeri antara bas dan motor sewaktu kecil. barangkali ketika dewasa kita akan merasa tidak selesa sekiranya mendengar berita kemalangan di tv, atau apabila melihat atau mungkin sekali apabila menaiki bas. ada juga yang akan  mudah tersentak secara melampau apabila mendengar bunyi HON bas.
Maka, bayangkan kesannya apabila pendedahan oleh Media terhadap aksi, pertuturan, bahasa, kelakuan yang negatif yang dicerap oleh anak remaja. Bahkan Jangan terkejut bahasa kanak-kanak seusia 5 tahun pada hari ini sudah pandai menyebut perkataan2 kesat, kasar, dan lucah hanya kerana bergurukan  TV dan Filem di rumah.

saya teringat seorang pensyarah di UPM yang mengajar Psikologi Kanak-kanak dan Remaja. Antara yang dikongsikan ialah beliau amat menjaga bahan-bahan yang ditonton oleh anak-anaknya. Katanya tv hari ini terlalu banyak racun yang boleh merosakan pemikiran anak2..hanya segelintir sahaja yang baik untuk perkembangan minda. antara program yang baik untuk pendidikan anak2 ialah Sesame Street, TV IQ, Discovery Channel, Blues Clues dan sebagainya...


PILIHAN ditangan masing2...nampak macam susah..tapi harus diingat bahawa yang akan mencorakkan anak2 ialah ibubapa dan persekitarannya. Pilihlah persekitaran yang positif agar anak-anak menjadi positif.

SELAMAT HARI GURU SEMUA~